Bridge spelen

Bridge wordt met 4 spelers en 52 kaarten gespeeld. De spelers die tegenover elkaar zitten vormen een team en zijn partners. Wanneer het spel begint krijgt iedere speler 13 kaarten in de hand. Daarna mag iedereen een bod doen. Dat bod vertelt wat jij bij voorkeur als troef ziet en hoeveel slagen je minimaal hoopt te halen. Dit gaat door totdat iemand het hoogste bod heeft gegeven en de andere drie spelers passen. Het team dat het hoogste bod heeft gedaan, probeert vervolgens het aantal slagen te halen met de kleur van de troef die als laatste geboden is. Het andere team legt een kaart op en het spel wordt afgespeeld. Als je het aantal slagen haalt dat je had geboden of zelfs meer, dan scoor je punten. Haal je het aantal slagen niet, dan scoort de tegenpartij.

Wat is een slag?

Een slag is een groep van vier kaarten, waarbij de hoogste van die vier kaarten wint. Wanneer jouw kaart de hoogste is, begin jij met het opleggen van een nieuwe kaart voor de volgende slag. De enige echte regel is dat je een voorgespeelde kaart op kleur moet bekennen wanneer je dat kunt. Kun je dat niet, dan mag je elke andere kaart bijspelen. De troef kleur is de sterkste kleur waardoor ieder troefkaart het wint van elke andere kaart. Wanneer schoppen de troef is en iemand komt uit met een harten heer, dan win jij de slag wanneer een schoppen twee bijspeelt.

Soorten Bridge

Er zijn verschillende manieren waarop je Bridge kunt spelen. De manier die hierboven is beschreven, wordt Contract Bridge genoemd. Robber Bridge is de basis voor Contract Bridge en wordt vaak toegepast op klaveren. Bij Duplicaat Bridge wordt de geluksfactor verkleind doordat meerdere personen hetzelfde spel spelen en er zijn ten minste acht paren nodig. Tot slot bestaat er nog Whist. Daarbij wordt niet geboden. De deler noemt een troefkleur en de partner van de deler wordt dummy. Iedere tegenstander mag dubbelen en het andere team mag dan weer redubbelen.

Terug
Bekijk per categorie
Meest bekeken